Stage winner Viking Tour 2014
is leeg
Facebook
<< vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | volgende >>
 

M5 geïnterviewd door IEEE Spectrum, the magazine of technology insiders

5 december 2011Naar boven

Speciaal uit New York overgekomen: 2 journalisten voor een reportage over "de snelste/energie-efficiëntste fiets op aarde" en dat is de M5 Carbon High Racer.....

We zijn wel vereerd dat een organisatie zoals IEEE met maar liefst 400.000 abonnees uit de ingenieurswereld (ruwweg 200.000 in USA en Canada en 200.000 verdeeld over de rest van de wereld) bij M5 terecht kwam voor een reportage over deze fiets.
Binnenkort te lezen op de sites van M5 en IEEE.

spectrum.ieee.org/ >>

M5 geïnterviewd door IEEE Spectrum, the magazine of technology insiders
 

Het fietsen herontdekt door de M-Racer ligfiets door Michel van der Pluijm

3 december 2011Naar boven
Het fietsen herontdekt door de M-Racer ligfietsIk wilde in het kort mijn allereerste ligfiets ervaringen met jullie delen. Dit ter inspiratie, informatie, en om mijn geluk met anderen die dit ook willen te delen.Ik vond het vroeger (25 jaar geleden) ook al leuk om met een fiets flinke stukken te rijden. Zeer recent besloot ik die fiets van toen maar weer eens rijklaar te maken. Deze keer om woon-werk-verkeer ermee te rijden. 15 km enkele reis, met het gevoel van vroeger in het achterhoofd, begon ik vol enthousiasme.In een goed half uur was ik er. Wat een super gevoel om aan te komen met je fietsje! Een aardige inspanning was het echter toch wel en bij 20 graden buitentemperatuur was er zeker sprake van transpireren. En van pijn in mijn nek trouwens ook. Soms vergeet je dingen gewoon. Ik wilde dus snelheid, zonder transpiratie.
Om het idee van fietsen te behouden dacht ik eerst: Een driewielige gestroomlijnde racer! Echter na veel avonden google-en, praten met mensen en informeren bij winkels kwam ik bij M5 terecht. De M-Racer met twee 28" wielen paste het best bij mijn wensen: snelheid op veelal rechte stukken, met zo min mogelijk inspanning.
Hoewel ik pas na de winter wilde beslissen vond ik het wel okay om een proefrit te maken. Na een middagje in Middelburg en omgeving te hebben proefgereden was het eigenlijk meteen wel duidelijk. Voor de vorm nog even gewacht met bestellen maar ik kon er niet meer omheen. Drie weken later een Cr-Mo M-racer besteld!

Natuurlijk haal je een fiets fietsend op. Dus twee vrienden met gewone racefietsen uitgenodigd om de rit van 150 km naar huis mee te maken. We houden wel van een uitdaging.....Tijdens deze rit werden de voordelen van deze racer pas goed duidelijk. Liggen op de fiets vond ik direct fantastisch. COMFORTABEL en dat blijft 150 km lang zo! Heerlijk. Zelfs met alle beginnersproblemen veel meer snelheid dan mijn arme makkers. Ik kon het bijna niet geloven. Gevoel van controle was er nog niet echt maar inmiddels rijd ik er een weekje mee naar mijn werk en durf liggend en al haakse fietspadbochten te nemen. Hoe meer je ermee rijdt hoe meer je ontspant en ook geniet, en snelheid ontwikkelt. Ik heb nog steeds wat twijfels bij de beweringen over het slechts 7% van de tijd regenen als je dagelijks rijd, maar kan tot op heden alleen maar constateren dat het klopt! En een droog setje kleren op het werk lost dat ook weer op. Tot op heden niet nodig gehad.

Ik heb het fietsen herontdekt, dankzij mijn nieuwe machine.
 

Nieuwe demonteerbare aluminium dragers bijna klaar!

25 november 2011Naar boven
Nieuwe demonteerbare aluminium dragers bijna klaar!Op dit moment worden de splinternieuwe en demontabele bagagedragers geglaspareld en daarna kleurgeanodiseerd.
De drager bestaat uit een bovenplaat (incl. spatbordfunctie) met lasergesneden uitsparingen voor kliksysteemtassen. Een massief aluminium rond eindstuk verbindt de bovenplaat en de twee met M10 fijne draad ingeschroefde dragerpoten. De onderzijde van de aluminiumpoten zijn plat ovaal geperst voor een goed contact met het frame. De dragerplaat en de poten worden voor het anodiseren eerst geglaspareld. Het gedraaide/gefraisde verbindingsstuk wordt glansgeanodiseerd.

De nieuwe dragers zijn verkrijgbaar met twee verschillende lengtes bovenplaat afhankelijk van stoelmaat en fietstype.

In principe zijn de dragers ontworpen voor de M5 Carbon High Racer en de M5 "M"-Racer modellen
Nieuwe demonteerbare aluminium dragers bijna klaar!Nieuwe demonteerbare aluminium dragers bijna klaar!
 

Nog een leuke prent van de 14000 km M5 tandemtocht Reims/Beijing

6 november 2011 
Nog een leuke prent van de 14000 km M5 tandemtocht Reims/Beijing
 

Waren even in Apeldoorn...

1 november 2011Naar boven

Moekkôkèn´s maiden race

Waren even in Apeldoorn...
Foto boven: A.v.d.Lee
Foto onder: W.Schermer
Tijdens de uurrecordpogingen in het Omnisport te Apeldoorn is de splinternieuwe carbon fiets `Moekkôkèn` (goed Zeeuws voor "Moet ik ook hebben") voor het eerst ingezet door bouwer en berijder Bram Moens van M5.

Conclusie: de fiets is ongelooflijk zuinig (dus snel) maar de motor was nog niet volledig op kracht...

Op zich is is het laatste niet verwonderlijk gezien de aanloopperiode. Amper 5 weken geleden besloot Bram een dubbel doel te stellen: a) een zo snel mogelijke fiets op basis van een 2 jaar oude tekening en b) na 5 jaar zelf weer eens te gaan trainen. "A" is redelijk gelukt met wat specials er in gestopt zoals de zeer smalle voorvorkpoten, de carbon aerocranks op basis van een 50 jaar oud TA crankstel en het schouderjuk om wegglijden te voorkomen.
Wat deel "B" betreft: laten we zeggen voorjaar 2012 in de herkansing. Geeft wat meer tijd voor training.

Kort filmpje van A.v.d.Lee is hier te zien:

www.youtube.com/watch?v=43ASt9Ge6nY >>

Waren even in Apeldoorn...Waren even in Apeldoorn...Waren even in Apeldoorn...
 

Tour for Life 2011 door Stefaan de Wildeman

28 september 2011Naar boven

Vanuit het perspectief van de M5 Carbon High Racer

Tour for Life 2011
Alpe d'Huez bij bocht 7.
Het blijft de tijden tekenen: "Haal er alles uit; laat niets liggen!"
Nochtans heb ik mezelf eens goed laten liggen tijdens Tour for Life, en toch heb ik er heel veel weten uit te halen. Een nabeschouwing.

Tour for Life, een 8-daagse etappe tourtocht over 1250 km met bijna 20000 hoogtemeters, verreden door 432 (gestarte) renners, voor Artsen zonder Grenzen, met als eindresultaat het ophalen van bijna 1,1 Mio Euro. Zonder rustdagen in 8 opeenvolgende etappes van Bardonecchia in Noord-Italie naar Nederlands Limburg, over de Alpen, door de Jura, Vogezen en Ardennen.
Misschien wel de meest vernieuwende vraag tijdens de afgelopen 2011 editie: lukt dat op een ligfiets? Terechte vraag. De meeste ligfietsen die je in de vlaktes van Nederland en Vlaanderen ontmoet, stralen niet meteen klim-allures uit. "Comfortelementen" zoals vering, schapevelletjes, bagagetassen en achteruitkijkspiegels tieren nog steeds welig in het ligfietsdom. Ze distantieren de ligfiets van de gemiddelde doorwinterde racefietser. Ze vergroten de lijst aan foutief ingeschatte vooroordelen van die racefietser. Maar om het als racefietser van een uitgeklede "pur sang" ligfiets zoals de M5 Carbon High Racer op snelheid te halen moet je wel degelijk doorwinterd zijn. Zelfs dan blijft het moeilijk. Een snelheidsnadeel op vlakke stukken van bijna 25% haal je niet zomaar op tegenover de M5. Daarvoor zijn de beugels niet diep genoeg. De makkelijke 200 Watt die de amateur ligfietser urenlang trapt, moet je op de racefiets counteren met 320 Watt (60% extra). En zodra die amateur ligfietser beslist om te versnellen en daarbij een uur lang 250 Watt gaat trappen, moet een racefietser zijn wattage optrekken tot 400 Watt om gelijke tred te houden... Waardes waar zelfs menig prof enkel kan van dromen.
Maar goed, Tour for Life 2011 was dus allesbehalve vlak. Dus terechte vraag: hoe bevalt het bergop? "Tja, veel beter dan je zou denken". Ook al leed de tijd van 68 minuten op Alpe d'Huez tijdens de eerste etappe nog onder de weinige ligfiets-trainingskilometers (600 km), de Grand Ballon tijdens etappe 5 was er al heel anders aan toe: met gemiddeld nagenoeg 16 km/u kwam ik die net binnen het uur bovengestormd. Zegt iets over de berijder, maar minstens evenveel over het concept "ligfiets". Eigenlijk is het niet veel anders dan de overbekende formule "vermogen = (m.g.h)/s" die uitdrukt dat je een hoeveelheid vermogen nodig hebt om een massa (fietser + fiets) binnen een bepaalde tijd een aantal meter hogerop (een berg) te brengen. De formule zegt helemaal niets over hoe je dat vermogen wil produceren: rechtop, liggend of op de kop: kies zelf maar uit. Als ik mag kiezen... Juist. Liggend hoeft je bloed niet anderhalve meter hoog rond te pompen en kan je langer een lagere hartslag bewaren. Oude bekenden voor mij... Maar zelfs na 16 ligfietsjaren kom je tijdens een prestatietocht als Tour for Life ook nieuwe ligfietstroeven op het spoor: tijdens de Col de la Faucille (etappe 3) zit vlakbij de top een dipje in de klim. Wie daar als ligfietser in het "aero-efficiency" gebied kan komen (vanaf kleine 20 km/u komt een M5 race-ligfiets in een aero-voordeel tegenover een standaard racefiets; een voordeel dat indrukwekkend blijft toenemen met stijgende snelheid), vertoont een niet alledaagse sprint op de streep van de top. Met nagenoeg 40 km/u verliet ik de bodem van het dipje, en na een tiental knalharde omwentelingen dankzij de gratis reactiekracht van de M5-sportstoel via het ultra-stijve carbon frame, schoot ik de laatste hoogtemeters omhoog richting top van de Col de la Faucille. Elke racefietser die zich niet uit de voeten weet te maken vooraleer die dip eraan komt, is een vogel voor de M5-kat. De verzuring bovenaan een col heeft in mijn hele ligfietsleven nooit zo vervullend aangevoeld. Een gevoel dat mede ontstaat door het koppelen van innovatie aan superioriteit. Precies wat ik elke dag beoog bij DSM wanneer we nieuwe niet-olie gebaseerde materialen uitvinden en testen. Geen wonder dat je met die interesse het melkzuur van alledag vaak niet eens meer lijkt te voelen. En er bestaan wel meerdere banden tussen ligfietsen en de alledaagse realiteit. Energie-efficiëntie hadden we al: hoe je op eigen kracht en met 200 keer minder gewicht aan materiaal toch de helft van de gemiddelde snelheid van een auto weet te halen (all-round berekening, inclusief bezoek aan de bakker). Comfort is een andere link. En toch blijven we massaal bij dat "jeukende" racefiets-zadel zweren, op die stoempfiets die zo vaak in de wind blijft plakken en maar niet vooruit te branden is terwijl de energie-repen je door het keelgat gieren. Waarom? Waarom eigenlijk? Kijk, dat is nu eens een goede vraag... Eentje die zelfs Tour for Life nog niet heeft weten te beantwoorden. Omdat de vraag voorbij de feiten gaat. Er is vast een psycholoog die het kan uitleggen. En waarschijnlijk rijdt hij op een ligfiets. Maar ik heb hem nog niet ontmoet. So what... Ode aan de sport! Ode aan de innovatie! Ode aan ons sterke en coherente Team DSM Innovation! En dank je wel Tour for Life: "Want wat was je mooi, vooral van onderuit bekeken". Waarbij plots de ligfietsende psycholoog vanuit het niets komt opgedoken, en met volle kracht de M5 Bram Brakes dicht knijpt om vlak voor mijn voeten tot stilstand te komen. In de opstijgende rook van verhitte racefietsbanden hoor ik hem zeggen: "De beste antwoorden vind je zelf!" En er daagt mij iets - voor het eerst in 16 jaren ligfietsen. Eureka. Dit moet ik verder vertellen! Sinds die dag weet ik dat het missionaris-gehalte van al mijn demarrages tijdens Tour for Life slechts een schaduw is van dit stukje nabeschouwing. De harde bewijzen voor mijn innovatie-pleidooi vervallen plots in het niets tegenover een langverwachte maar simpele ligfiets-boodschap. 600 km training was achteraf gezien niet eens nodig geweest. En ik krijg hoogstwaarschijnlijk navolging in Tour for Life 2012. Zo simpel kan het leven zijn. "Geen daden, maar woorden". De doorbraak van de ligfiets is op til. Eindelijk. Tour for Life 2011 is niet de reden daartoe gebleken, maar wel de aanzet. En mijn als het ware herboren M5 moet ik dringend herdopen: "Sigmund". Genoemd naar Sigmund Freud.
<< vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | volgende >>
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze site.© Copyright 2003 - 2014 M5 Ligfietsen / Vipers
Nieuws
Video
Modellen
M5 Lightweight bike parts
Carbon Specials
M5 Specials
Overige producten
Dealers
Waarom een M5
Wedstrijden en records
Onze klanten
Contact
M5 Pro
Bram Moens
 Laatste nieuws
 Zoeken
 Sponsoring
 Evenementen
 Publicaties
 Sitemap